Dechenin luola Iserlohnissa: Spelsberg

Valoa pimeyteen

Moduulikotelot Dechenin luolassa

Ilmankosteuden ollessa melkein 100 % herkkä elektroniikka joutuu usein äärirajoilleen. Sen suojaamiseksi turvallisesti myös sellaisissa ääriolosuhteissa ja kondenssiveden estämiseksi Iserlohnin Dechenin luolassa on käytössä Spelsbergin moduulikoteloita.
Iserlohnissa sijaitseva Dechenin luola kiehtoo yhä 148 vuotta sen löytämisen jälkeen 60 000 kävijää vuosittain. 
”Talvella 2014/15 muutimme luolan valaistuksen kokonaan LED-tekniikaksi”, Thomas Warnke kertoo. Hän työskentelee sähköasentajana liikennelaitoksella, joka tähän asti on huolehtinut luolan sähkötekniikasta. Samalla myös koko kaapelointi muutettiin. Missä aikaisemmin paksut kaapeliniput varmistivat luolassa kaikkiaan 25 pientä sähkökeskusta ja lukuisien valonheittimien välisen yhteyden, on nykyään uusinta väylätekniikkaa. Tällä vähennettiin huomattavasti kaapeloinnin tarvetta ja sähkökeskuksien lukuisat releet saivat väistyä modernin elektroniikan tieltä, mikä vähensi myös tilantarvetta. 
Korkealaatuisen elektroniikan vuoksi sähkökeskuksia koskivat nyt erityiset vaatimukset. Siihen asti käytössä olleet pienet sähkökeskukset, laadukkaita merkkituotteita kaikki, joihin kuitenkin muodostui säännöllisesti kondenssivettä, eivät enää nyt riittäneet.

”Meillä on luolassa melkein 100 % ilmankosteus 10 Celsius-asteen lämpötilassa – kuitenkin vain luolan sisäosissa. Sisääntuloaukoissa tämä vaihtelee ulkolämpötilan mukaan niin, että helteisinä kesäpäivinä meillä on täällä tiivistyvän veden vuoksi lisääntynyt kosteusmäärä”, Dr. Stefan Niggemann, luolan ja Saksan luolamuseon toimitusjohtaja, selittää. 

Ongelman muodosti myös se, että luolan valaistus kytketään hyvin epäsäännöllisesti päälle. Vierailuaikoina se on jatkuvasti päällä – iltaisin kuitenkin tuntien ajan sammutettuna. Siten sähkökeskuksien sisätila lämpeni epäsäännöllisesti jäähtyäkseen sen jälkeen uudelleen ja vetääkseen kosteaa luolailmaa sisälleen. Käytössä olevissa vesitiiviissä, mutta ei kaasutiiviissä koteloissa tämä kosteus jäi sisälle ja lisääntyi siellä ajan mittaan aina vain – kestämätön tilanne laitteista vastaaville, vielä kun se vaati paljon huoltoa ja kunnossapitoa jatkuvasti. 

Tarkalleen tässä vaiheessa Spelsberg tuli markkinoille uuden AK Air -moduulikoteloiden kanssa. Alexander Schmidt, Spelsbergin työntekijä, neuvotteli sille asiakkaansa Thomas Warnken kanssa tilauksen. 

Erityistä tässä kotelossa on ennen kaikkea integroidut air-tuuletuselementit – uutuus maailmalla, joka estää luotettavasti kondenssiveden muodostumisen sähkökeskuksien sisällä siten, että se mahdollistaa pysyvän paineen- ja ilmanvaihdon. Jäähtymisen aikana sisään virrannut ilma voi siten uudessa lämpenemisessä poistua jälleen ongelmitta yhdessä kosteuden kanssa.  

Tuuletuselementit on mitoitettu niin, että niiden erikoismuodon ansiosta vedellä tai vierasaineilla ei ole mahdollisuutta päästä sisätilaan. Kotelointiluokka IP 65 voidaan niin jatkuvasta ilmanvaihdosta huolimatta varmistaa. 

Lisää tuote tuotelistaus

Olemassa olevat tuotelistaus

Uusi tuotelistaus

järjestä tuotelistaus