Yrityksen historia

1904

Perustajat Ernst Spelsberg ja Walther Kaiser

Sähköasennusmateriaalin teollisen valmistuksen pioneereina Ernst Spelsberg ja Walther Kaiser perustavat 1900-luvun alussa Schalksmühleen yrityksen nimeltä Kaiser & Co.

Aluksi siellä valmistetaan eristysputkea. Yhdessä alueen muiden yritysten kanssa he asettavat näin peruskiven vahvalle sähkötarviketeollisuudelle Sauerlandissa.

1910-19

Yrityksen ensimmäinen laajennus

Jo pian perustamisen jälkeen nuori yritys alkaa kasvaa. Ensimmäisissä laajennusrakennuksissa tuotanto pyörii innostuneesti.

1920-29

Lähtölaukaus yhdelle tärkeälle yrityshaaralle

Vuonna 1926 yritys esittelee ensimmäiset kosteantilan jakorasiansa ja aloittaa siten yhden vielä tänäänkin tärkeän yrityshaaran. Nykyään käytössä on muovit, mutta ensimmäinen kosteantilan jakorasia oli valurautaa.
Kaksi vuotta myöhemmin Günther Spelsberg ottaa toisessa polvessa hoitaakseen yrityksen johdon, ja yritys toimii nyt nimellä Kaiser & Spelsberg.

1930-39

Ensimmäiset muoviset jakorasiat

Ensimmäinen muovi, bakeliitti, avaa sähkötarviketeollisuudessa täysin uudet mahdollisuudet. Myös Kaiser & Spelsberg hankkii bakeliitti-käsipuristimen: Siten syntyvät ensimmäiset muoviset jakorasiat.

1940-49

Yritys erikoistuu

Yritys erikoistuu kosteiden tilojen pinta-asennuksissa käytettäviin jakorasioihin. 1947 Hannoverin vientimessut juhlivat avajaisiaan ja vain vuotta myöhemmin myös Kaiser & Spelsberg esittäytyy tärkeillä teollisuusmessuilla.

1950-59

Eronneet tiet ja laajennettu tuotevalikoima

1956 Kaiserin ja Spelsbergin tiet eroavat. Siitä lähtien yritys toimii sen nykyisellä nimellä Günther Spelsberg. Jo vuotta myöhemmin seuraa tuotevalikoiman ensimmäinen laajennus. Spelsberg valmistaa nyt lisäksi holkkitiivisteitä, termoplastisia jakorasioita ja kosteiden tilojen pinta-asennuksiin tarkoitettuja sähkökeskuksia.

1960-69

Koteloita teolliselle sektorille

Spelsberg aloittaa koteloidensa tarjonnan myös teolliselle sektorille. Siitä lähtien yritys laajentaa lukuisten kotelojärjestelmien tarjontaansa yhä edelleen.
Vuosien kuluessa Spelsberg rekisteröi lukuisia patentteja. Monet niistä ovat tähän päivään asti olleet menestystarinoita: Esimerkiksi ”Red range sarjan” jakorasiat.

1970-79

Jatkuva kasvu

Yritys kasvaa jatkuvasti edelleen. 1974 syntyy Jahnstraßen toimipaikkaan uusi tuotantohalli, jossa on 3500 neliömetrin verran varasto- ja tuotantopinta-alaa lisää.

1980-89

Laajentunut tuotevalikoima – lukuisia patentteja

Spelsbergin tuotevalikoima laajenee jatkuvasti. Yritys rekisteröi jakorasioita ja koteloita koskevia lukuisia patentteja. Kaksikomponentti kalvotiivisteet, vedonpoistot tai moduulikotelot ovat vain muutamia näistä uutuuksista, jotka parantavat asennusten tekemistä.
Yksi pioneeriteko lisää on, kun Spelsberg avaa ensimmäisenä uuden liiketoiminta-alueen aurinkosähköön kehitetyistä moduuliliitäntärasioista.

1990-99

Uudet toimipaikat

Toimipaikkoja tulee 1990-luvulla heti kaksi uutta lisää. Toiseen niistä, Ramslohin teollisuusalueella olevaan uudisrakennukseen, Spelsberg muuttaa Jahnstraßelta. Toiseen, Thüringenissä olevaan, yritys investoi Saksojen yhdistymisen jälkeen rakentaen sinne Buttstädtin tehtaan.

2000-09

100 vuotta Spelsberg

Uuden vuosituhannen alussa Spelsberg esittelee uudet WKE-palojakorasiansa, jotka takaavat sähköisen toimintavarmuuden tulipalossa. Erikoisduroplastia olevien koteloiden teknologia tuo enemmän turvallisuutta palosuojattuihin asennuksiin.
Toisena painopisteenä on VDE- ja UL-hyväksytyn testi- ja sertifiointikeskuksen rakentaminen. Luotettavista tuotteistaan Spelsberg tarjoaa lukuisia nyt teollisuusversioina. Niiden erinomaisen materiaalilaadun ansiosta ne ovat erityisen vesitiiviitä, iskunkestäviä ja UV-kestäviä.
2004 juhlitaan 100-vuotista yritystä. Sadan vuoden ajan Spelsberg on merkinnyt erinomaista laatua sähköasennuksissa ja on pysynyt tähän päivään asti perheyrityksenä, jonka tuotanto on Saksassa.

2010-2015

Spelsberg kasvaa edelleen

2011 Spelsberg kasvaa edelleen. Schalksmühleen syntyy uusi hallintorakennus. Viereisen tehdastontin oston myötä kapasiteetti lisääntyy myös Buttstädtin toimipaikassa.
Toisen perustajan, Kaiserin, eroamisesta lähtien Spelsberg on rekisteröinyt yhteensä 80 patenttia – Saksassa, Euroopassa ja kaikkialla maailmassa. Useita merkkejä ja malleja on kehitetty alan aikaisempien, luotettavien tuotteiden lisäksi. Nimet, kuten Abox, Red range, AK-moduulikeskukset tai kotelosarja GTi, ovat erottamattomasti yhdistyneenä Spelsbergin nimeen. 

2013: Moduulikoteloissa yritys oli johtava valmistaja koko maailmassa ja itse kehitetty virtaerotin, joka erottaa vaihtosuuntaimen napin painalluksesta generaattorista, tuli myöhemmin eurooppalaisten määräysten osaksi. Tilanne muuttui aurinkoenergia-alalla todella paljon. Vähentyneet syöttöhyvitykset jarruttivat kysyntää ja aurinkokennojen tuotanto on nykyään siirtynyt pääosin Aasian maihin ja näistä syistä yritys vetäytyi yli kahdenkymmenen menestyksekkään vuoden jälkeen raskain sydämin näiltä markkinoilta. 

2014 Vallankumous asennustekniikassa: Uuden Rapid-Boxin myötä Spelsberg toi jälleen jotain uutta tekniikkaan, sillä tämän kotelon avulla johtimien haaroitus on toteutettavissa huomattavasti nopeammin ja edullisemmin. Tämä uusi kotelojärjestelmä kehitettiin erityisesti katkaisemattomien alle 50 mm² (Cu) kokoisten johtimien suojattuun haaroitukseen, jolloin pääliitintä voidaan käyttää myös katkaistujen johtimien kytkemiseen. 

2014 Suosittua TK-sarjaa laajennetaan ensimmäisillä alumiinisilla versioilla. Niitä käytetään aina, kun on tarve sähkömagneettisen häiriösäteilyn suojauksesta tai kun iskunkestävyydelle tai kemikaalien kestävyydelle on asetettu erityiset vaatimukset.  

 

2015 Uutuus maailmalla: AK Air on ensimmäinen moduulikeskus, joka hengittää: Spelsberg yllättää sillä koko alan: Spelsbergin uudessa AK Air -moduulikeskuksessa ei kondenssivettä pääse alkuunkaan syntymään, sillä tuuletuselementit tuovat tarvittavaa raitisilmaa. Tuuletuselementti on jo tehtaalta lähtiessä integroituna ja näin ilman ylimääräistä tilaus- tai asennusvaivannäköä. Kotelointiluokka IP 65 säilyy elementtien patentoidun rakenteen ansiosta.